mun. Tighina

Aproximativ la 3 km de sat pe cel mai înalt punct a promontoriului Chiţcani a fost înălţat un memorial în cinstea tuturor celor căzuţi la operaţia Iaşi - Chișinău din anul 1944. Monumentul sub formă de stelă este situat foarte reuşit, de pe platforma de observaţie a monumentului se deschid peisajele de neuitat ale împrejurimilor.

Accesări: 1246

 

satul Căpriana raionul Străşeni

Mănăstirea Căpriana, mănăstire de călugări cu hramul Adormirea Maicii Domnului, este una dintre cele mai vechi aşezăminte monahale din Basarabia. Prima menţionare a mănăstirii datează din timpul domniei lui Alexandru cel Bun (1400-1432). A fost închisă în 1962, dar a fost luată sub protecţia statului ca monument istoric. Cu toate acestea, a fost aproape în totalitate jefuită, au dispărut multe icoane, biblioteca, obiectele bisericeşti.

Accesări: 1201

 

Costiujeni, Chișinău

Pe pământurile din Costiujeni se înființează un câmp experimental de viță-de-vie care a fost inaugurat oficial pe 10 septembrie 1910. Principalele sarcini ale acestui câmp constau în studierea și propagarea soiurilor noi de calitate superioară, metodelor de cultivare a viței-de-vie și în special prin cultura altoită, metodele de protecție a plantelor contra bolilor și dăunătorilor aduse pe aceste meleaguri din țările vest-europene odată cu materialul săditor.

Accesări: 3356

 

satul Japca, raionul Floreşti

Prim întemeietor al mănăstirii rupestre este călugărul Jezechil, care a venit de la schitul Deleni, din dreapta Prutului, pe la sfârșitul secolului al XVII-lea. Ulterior (pe la 1770), egumenul Feodosie a construit o biserică de lemn la poalele stâncii.

Accesări: 1335

 

satul Cobani, raionul Glodeni

Stâncile Prutului" sau "Toltrele" se află concentrate pe o suprafaţă restrânsă, în bazinele râurilor mici Larga, Vilia, Lopatnic, Draghişte, Racovăţ, Ciuhur şi Camenca, râuri care se varsă în porţiunea Prutului de Mijloc. Deşi fragmentate puternic în mai multe locuri, lanţurile de recife se mai prezintă şi astăzi ca un organism unitar ce se întinde pe o distanţă de aproape 200 km.

Accesări: 1655

 

satul Chiţcani, raionul Căuşeni

Nu departe de cetatea Tighina se află cea mai măreață mănăstire din Basarabia "Noul Neamț", de la Chițcani cu hramul Sfintei Înălțări. Mănăstirea "Noul Neamț" este mănăstire de călugări, 80 de viețuitori.

Accesări: 1226

 

or. Chișinău

Parcul "Râșcani" se află în partea de nord-est a Chişinăului şi desparte cele două sectoare ale oraşului. Parcul a fost înfiinţat în anul 1970, pe un obişnuit masiv verde. În general aici cresc copaci de specii locale: salcâmul, teiul, salcia şi plopul piramidal. Frumuseţea parcului este împlinită cu câteva râulețe şi cu un lac frumos, unul dintre cele mai mari din Chişinău.

Accesări: 1184

 

or. Chișinău

Universitatea de Stat din Moldova, a fost fondată la 1 octombrie 1946, cu denumirea iniţială de Universitatea de Stat din Chişinău. Între anii 1946-1988 instituţia a fost parte componentă a sistemului universitar sovietic, astfel că gestionarea ei se efectua direct de la Moscova.

Accesări: 1210

 

satul Buteşti, raionul Glodeni

Cheile Butești sânt situate la sud de satul Buteşti, la câțiva kilometri de satul Cobani. Stânca are o suprafaţă de 110 ha. Râul Camenca este străbătut de un canion pitoresc cu sedimente de calcar în zona Prutului.

Accesări: 1545

 

raionul Cahul

Lacul Beleu este un lac natural din lunca Prutului, în sudul Republicii Moldova. În scopul protecţiei florei şi faunei lacului Beleu şi albiei Prutului în împrejurimile acestuia în 1991 a fost creată rezervaţia naturală „Prutul de Jos" cu suprafaţa de 1691 de hectare. Aproximativ 2/3 din suprafaţa rezervaţiei o alcătuiesc apele lacului Beleu.

Accesări: 1335

 

or. Chișinău

Monument de arhitectură şi istorie de însemnătate naţională, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Academiei de Ştiinţe. A fost construită în 1882. Are o formă octogonală în plan, prezentând o singură încăpere rituală, încununată de o turlă luminoasă. Sursa formelor arhitecturale a servit arhitectura rusă, tratată eclectic, împreună cu detalii neoclasice.

Accesări: 1176

 

orașul Cahul

Din anul 1986 la Cahul funcţionează staţiunea balneară „Nufărul alb", care este obiectul turistic principal al orașului. El a fost construit la sfârșitul anilor 1970 în baza unui izvor de apă minerală, similară apelor din Maţesta (Rusia). Apa minerală din Cahul se deosebeşte prin conţinutul înalt de brom şi iod şi se aplică la tratarea bolilor sistemului nervos, cardio-vascular, aparatului locomotor şi bolilor de piele.

Accesări: 1358

Contacte

str. S. Lazo, 13
(+373) 79 23 78 23
antrec@moldova-tourism.md
antrec_ong@yahoo.com

Autentificare

Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural din Moldova este o organizatie non-guvernamentala, apolitica, non-profit. Asociatia a fost creata in septembrie 2000 si este initiatorul deschiderii primelor afaceri rurale in Republica Moldova. Rezultatele obținute de ANTREC de-a lungul activității sale se datorează echipei noastre formate din specialiști si formatori naționali din diverse domenii precum cultură, etnologie, istorie, drept, economie, ecologie, meșteșuguri etc.