satul Lucășeuca, raionul Orhei

La numai 2 km spre sud-vest de satul Lucășeuca, pe panta din dreapta a râului Vatici au fost descoperite monumente arheologice din diferite epoci. Aici a fost descoperită o așezare medievală timpurie din sec. VIII-XIV, cu o cetățuie din pământ din sec. X-XII. Cetățuia are o formă ovală, cu diametrul incintei de 80 x 60 m, este întărită cu un val de pământ circular și un șanț de apărare.

În anii '50, sec. XX valul de pământ avea înălțimea 1,0-2,5 m și lățimea de 5-8 m, iar șanțul - adâncimea de 1,5-2,0 m și lățimea de 10-15 m. În aceeași perioadă cea mai mare parte a cetățuiei era înțelenită doar dinspre est valul și șanțul erau nivelate de arătură pe o porțiune de 20-25 m. În anii 70-80 ai sec. XX fortificațiile au fost puternic deteriorate de lucrările agricole, în special de plantarea pe cetate a viței de vie

Cetatea inelară de pământ este inclusă în:

> Ruta turistică N5. Clic aici pentru detalii despre această rută...

Contacte

str. S. Lazo, 13
(+373) 79 23 78 23
antrec@moldova-tourism.md

Autentificare

Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural din Moldova este o organizatie non-guvernamentala, apolitica, non-profit. Asociatia a fost creata in septembrie 2000 si este initiatorul deschiderii primelor afaceri rurale in Republica Moldova. Rezultatele obținute de ANTREC de-a lungul activității sale se datorează echipei noastre formate din specialiști si formatori naționali din diverse domenii precum cultură, etnologie, istorie, drept, economie, ecologie, meșteșuguri etc.