s. Ţîpova, r. Rezina

La începutul sec. al XIX-lea complexul mănăstirii Ţipova funcționa ca schit, iar în 1842 se desființează. În anul 1828, pe deal, deasupra complexelor rupestre s-a înălțat biserica schitului, care revine în 1919 mănăstire. Până atunci, schitul s-a aflat sub administrarea mănăstirii Saharna.

Mănăstirea Ţipova (mănăstire de călugări) cu hramul Adormirea Maicii Domnului se află în satul Ţipova raionul Rezina, pe malul drept al râului Nistru la 100 km de Chişinău. Este situată deasupra râului Nistru şi cuprinde trei complexe mănăstireşti săpate în stâncă și este una dintre cele mai frumoase din Republica Moldova.

În perioada sovietică, toți călugării se retrag în alte mănăstiri, iar clădirile de pe deal sunt preluate de colhoz. Biserica este transformată în depozit de tutun. Jafurile se țin lanț, iar chiliile din stâncă sunt distruse. Numai în 1988 chiliile sunt restaurate și transformate în muzeu de antichități.

În 1990, cu sprijinul Uniunii Jurnaliștilor din Moldova se începe restaurarea mănăstirii, iar în 1994 mănăstirea este reînființată. Frumusețea și legendele care s-au țesut cu timpul în jurul mănăstirii atrage mulți turiști pentru a vedea frumosul de pe aceste locuri.

Biserica terestră Ţîpova este inclusă în:

> Ruta turistică N6. Clic aici pentru detalii despre această rută...

Contacte

str. S. Lazo, 13
(+373) 79 23 78 23
antrec@moldova-tourism.md

Autentificare

Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural din Moldova este o organizatie non-guvernamentala, apolitica, non-profit. Asociatia a fost creata in septembrie 2000 si este initiatorul deschiderii primelor afaceri rurale in Republica Moldova. Rezultatele obținute de ANTREC de-a lungul activității sale se datorează echipei noastre formate din specialiști si formatori naționali din diverse domenii precum cultură, etnologie, istorie, drept, economie, ecologie, meșteșuguri etc.