satul Lucășeuca, raionul Orhei

La numai 2 km spre sud-vest de satul Lucășeuca, pe panta din dreapta a râului Vatici au fost descoperite monumente arheologice din diferite epoci. Aici a fost descoperită o așezare medievală timpurie din sec. VIII-XIV, cu o cetățuie din pământ din sec. X-XII. Cetățuia are o formă ovală, cu diametrul incintei de 80 x 60 m, este întărită cu un val de pământ circular și un șanț de apărare.

Accesări: 1972

 

Ialoveni

Compania ”Sauron” S.R.L. este una din cele mai mari întreprinderi pepiniere, producătoare de material săditor viticol din Moldova. Anual compania ”Sauron” S.R.L. propune viticultorilor cel mai mare sortiment de material săditor viticol de soiuri pentru masă; diverse culori a bobului; albe, negre, roz, inclusiv şi soiuri pentru masă apirene; soiuri pentru vin, diverse clone.

Accesări: 2638

 

or. Chișinău

Pentru Republica Moldova, ca de altfel pentru marea majoritatea statelor europene, Teatrul de Operă şi Balet reprezintă o conştientizare de nivel superior al valorificării spirituale a esenței naţionale a poporului. În favoarea acestei afirmaţii invocăm şi factorul istoric de verificare valorică şi de valabilitate a fenomenelor artistice, din moment ce în 2007 a fost marcată aniversarea a 50-a de la instituţionalizarea Operei Naţionale din Chişinău.

Accesări: 1201

 

or. Chișinău

ÎM "TOPAZ" a început activitatea în anul 1978, ca întreprindere aparținând Ministerului Industriei de Apărare al fostei Uniuni Sovietice. Înainte de 1991, uzina "TOPAZ" specializată în fabricarea de serie mica a unor unități speciale de dispozitive de computing, tehnologii microelectronice de filme subțiri pentru complexul militar-industrial al URSS.

Accesări: 2097

 

satul Rudi, raionul Dondușeni

Mănăstirea Rudi (mănăstire de călugăriţe) cu hramul Sfânta Treime, se află în satul Rudi raionul Dondușeni la 170 km de capitala Chişinău sau la 50 km de Soroca. În anul 1777 se construieşte prima biserică Sfânta Treime iar în 1939 se sfinţeşte a doua biserică cu hramul Adormirea Maicii Domnului.

Accesări: 1325

 

satul Condriţa, mun .Chişinău

Mănăstirea Condriţa a fost fondată în anul 1783 și este situată la marginea satului Condriţa la 25 km de Chișinău. În anul 1946 o parte a clădirilor mănăstirii a fost dată pentru a se organiza aici Şcoala Profesională Agrară. În anul 1947 întreaga mănăstire a intrat în posesia şcolii iar în anul 1960 a fost transformată într-o tabără de vară. Călugării au fost transferaţi la mănăstirile de la Suruceni şi Căpriana.

Accesări: 1288

 

Mileştii Mici, r-nul Ialoveni

Combinatul este de fapt un oraș vinicol subteran, apărut în urma extragerii zăcămintelor de calcar in anii ‘70 ai secolului XX, la o adâncime de 40-85 m. Complexul de galerii (pivnițe) de la Mileștii Mici este cel mai mare din Europa, întinzându-se pe aproape 250 km, din care doar 120 km sunt folosiți. Combinatul dispune de cea mai mare colecție de vinuri din lume – „Colecția de Aur”, care numără cca 1,5 mln. butelii de vin.

Accesări: 1673

 

satul Japca, raionul Floreşti

Prim întemeietor al mănăstirii rupestre este călugărul Jezechil, care a venit de la schitul Deleni, din dreapta Prutului, pe la sfârșitul secolului al XVII-lea. Ulterior (pe la 1770), egumenul Feodosie a construit o biserică de lemn la poalele stâncii.

Accesări: 1335

 

satul Talmaza, raionul Ștefan Vodă

Talmaza este un sat mare şi frumos şi e la o distanţă de 40 km de cetatea Tighina şi de 100 km depărtare de municipiul Chişinău. Deşi satul este situat în lunca Nistrului, având şi terenuri agricole irigate, îndeletnicirea principală pare să fie, totuşi, viticultura. Viile se află pe povârnişurile înalte de unde se deschid panorame frumoase asupra împrejurimilor din valea Nistrului.

Accesări: 1330

 

or. Chișinău

Monument de arhitectură şi istorie de însemnătate naţională, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Academiei de Ştiinţe. A fost construită în 1882. Are o formă octogonală în plan, prezentând o singură încăpere rituală, încununată de o turlă luminoasă. Sursa formelor arhitecturale a servit arhitectura rusă, tratată eclectic, împreună cu detalii neoclasice.

Accesări: 1176

 

satul Isacova, raionul Orhei

Biserica cu hramul "Sf. Voievozi" construită în anul 1838 se află în satul Isacova, raionul Orhei la 13 km de orașul Orhei și la 55 km de capitala republicii. Lăcașul sfânt impresionează turiștii prin frumusețea și specificul ei. Un specific aparte al acestui lăcaș reprezintă panorama care se deschide în preajma bisericii.

Accesări: 1513

 

satul Tabăra, raionul Orhei

Mănăstirea Tabăra (mănăstire de călugăriţe) cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" se află în mijlocul satului Tabăra, raionul Orhei, la 60 km de or. Chişinău şi la 25 km de oraşul Orhei. Inițial a fost mănăstire de călugări, iar în anul 1815 este transformată în mănăstire de maici. În anul 1828 se construiește biserica de vară cu hramul Adormirea Maicii Domnului, iar în anul 1857 - a doua biserică din piatră, cu hramul Sfânta Treime.

Accesări: 1777

Contacte

str. S. Lazo, 13
(+373) 79 23 78 23
antrec@moldova-tourism.md
antrec_ong@yahoo.com

Autentificare

Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural din Moldova este o organizatie non-guvernamentala, apolitica, non-profit. Asociatia a fost creata in septembrie 2000 si este initiatorul deschiderii primelor afaceri rurale in Republica Moldova. Rezultatele obținute de ANTREC de-a lungul activității sale se datorează echipei noastre formate din specialiști si formatori naționali din diverse domenii precum cultură, etnologie, istorie, drept, economie, ecologie, meșteșuguri etc.