satul Talmaza, raionul Ștefan Vodă

Talmaza este un sat mare şi frumos şi e la o distanţă de 40 km de cetatea Tighina şi de 100 km depărtare de municipiul Chişinău. Deşi satul este situat în lunca Nistrului, având şi terenuri agricole irigate, îndeletnicirea principală pare să fie, totuşi, viticultura. Viile se află pe povârnişurile înalte de unde se deschid panorame frumoase asupra împrejurimilor din valea Nistrului.

Accesări: 1184

 

or. Chișinău

Capelă liceului pentru fete a zemstvei basarabene, a fost construită în 1895, ctitori Teodor Krupensky şi Eufrosinia Veazemsky, arhitect A.I. Bernardazzi. Amplasarea şi structura spaţială diferă de cele tradiţionale, clădirea fiind ajustată la circumstanţele locului.

Accesări: 1037

 

satul Ţiganca, Cantemir

La 2 km de Cantemir, aproape de satul Stoianovca, se află un cimitir militar, unde au fost înhumate rămăşiţele pământești ale ostaşilor şi ofiţerilor români, căzuţi în luptele din iunie-iulie 1941. În 1996, la iniţiativa băştinaşilor, Ministerul Apărării al R. Moldova şi Ambasada României au instalat aici o piatră funerară, o cruce, a fost plantat un parc.

Accesări: 1186

 

orașul Soroca

Se află în centrul oraşului Soroca la 160 km de capitala Chişinău. Este o cetate moldoveneasca din secolul XV, întemeiată de Ştefan cel Mare în faţa vadului peste Nistru, pe locul unei vechi fortărețe genoveze, Alcione. Cetatea a fost reconstruită ulterior de către Petru Rareş, care a reconstruit zidurile în piatră.

Accesări: 2007

 

s. Frumoasa, r. Călărași

Despre Frumoasa au scris şi scriu cu căldură şi uimire celebre condeie ale neamului. Printre ei şi marele nostru scriitor Mihail Sadoveanu, în Drumuri basarabene, despre care  spunea: “Aveam la Frumoasa senzaţia că făceam parte şi eu ca şi oamenii, ca şi tot ce mă înconjoară din natură, din lumină...”.

Accesări: 1393

 

satul  Mereni, raionul Anenii Noi

Fabrica a fost construită în mijlocul secolului trecut, în 1959 ca întreprindere vinicolă primară în sistemul  gigant al vinului "Moldvinproma." Astăzi această vinărie este complet renovată.

Accesări: 1631

 

orașul Orhei

Catedrala "Sfântul Dumitru" este un monument medieval de arhitectură, construit din piatră în anul 1636. Ctitorul Catedralei a fost Domnitorul Moldovei Vasile Lupu în anii 1634-1653. Catedrala "Sf. Dumitru" a fost construită pe un promontoriu de la marginea de sud-vest a oraşului.

Accesări: 1143

 

s. Cojuşna, r. Strășeni

La 30 km de Chișinău, fabrica de vinuri Cojușna, fondată în anul 1908, este renumită prin colecția sa de peste 1 mil. de sticle de vinuri vechi și beciurile care se întinde pe o distanță de mai bine de 1km. Întreprinderea produce peste 10 soiuri de vin, majoritatea fiind vinuri albe, cât și băuturi alcoolice tari.

Accesări: 1681

 

s. Saharna, r. Rezina

Fortificația de la Saharna Mică este amplasată pe un promontoriu stâncos, la o altitudine de 347 metri, aşezarea reprezintă un model relevant în sistemul de fortificaţii edificate în prima epocă a fierului de către comunităţile traco-getice din zona Nistrului Mijlociu.

Accesări: 1828

 

or. Chișinău

Complexul Memorial "Eternitate" în perioada sovietică se numea Memorialul Biruinței. Compoziția Memorialului este încununata de cinci puști executate din piatra înalte de 25 metri aranjate în forma de piramida. La baza piramidei este o stea mare cu cinci colturi, în centrul căreia arde focul veșnic.

Accesări: 1071

 

Bardar, Ialoveni

Landşaftul din Bardar cu podgoriile îngrijite, fascinează prin liniştea şi calmul ce domneşte aici. Plantaţiile, scăldate de râulețul Botna, sunt măreţe şi pline de farmec. Iar vinurile şi băuturile tari, produse de specialiştii "Vinăriei Bardar", sunt unice şi ca orice băutură dintr-o zonă anumită, desigur că sunt neimitabile. Ele sunt cunoscute de cunoscătorii din toată lumea, deoarece ele toate sunt incluse în catalogul enciclopedic "Băuturile tari şi coniacurile lumii", unde un loc aparte îl ocupă coniacul Cezar, precum şi în ghidul enologic "1000 cele mai bune vinuri ale anului '99".

Accesări: 2561

 

satul Brănești, raionul Orhei

În anii postbelici satul Brănești s-a aflat în componenţa gospodăriei experimentale din Ivancea a Institutului moldovenesc de cercetări ştiinţifice în domeniul pedologiei şi agrochimiei "Nicolae Dimo". S-a dezvoltat repede şi industria de extragere a pietrei, iar cariera s-a transformat într-un orăşel subteran cu străzi şi beciuri enorme de păstrare a vinului şi produselor alimentare, de creştere a ciupercilor comestibile. Astfel au apărut pivniţele Brăneşti.

Accesări: 2378

Contacte

str. S. Lazo, 13
(+373) 79 23 78 23
antrec@moldova-tourism.md
antrec_ong@yahoo.com

Autentificare

Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural din Moldova este o organizatie non-guvernamentala, apolitica, non-profit. Asociatia a fost creata in septembrie 2000 si este initiatorul deschiderii primelor afaceri rurale in Republica Moldova. Rezultatele obținute de ANTREC de-a lungul activității sale se datorează echipei noastre formate din specialiști si formatori naționali din diverse domenii precum cultură, etnologie, istorie, drept, economie, ecologie, meșteșuguri etc.