satul Balatina, raionul Glodeni

Acest loc minunat Țara Bâtlanilor se află în preajma satului Balatina din raionul Glodeni, în pădurea de stejari din lunca râului Prut. Țara Bâtlanilor este parte componentă a unei rezervaţii mari „Pădurea domnească", suprafaţa totală a căruia depăşeşte 6 mii de hectare.

Suprafaţa pădurii de stejar, unde-şi fac cuiburile 3 tipuri de bâtlani nu este foarte mare – circa 1 hectar. Însă, nicăieri în Moldova nu veţi putea vedea pe un teritoriu atât de mic o populaţie atât de mare de păsări, care mai de care mai frumoase.

Pădurea arată mai modest în locurile unde-şi fac cuiburile păsările, iar acest lucru este legat nemijlocit de acel fapt, că bâtlanii îşi au cuiburile aici de mulţi ani.

Populaţia bâtlanilor constă din trei specii: stârcul cenuşiu (Ardea cinerea), stârcul de noapte (Nycticorax nycticorax), egreta mică (Egretta garzetta), numărul total de păsări care-şi fac cuiburile aici, potrivit diverselor estimări constituie de la 500 pînă la 1000 de exemplare. În rezervaţie predomină stârcul cenuşiu.

Nu este deloc simplu să ajungi în Ţara Bâtlanilor, căci spre ea duce un singur drum de ţară chiar prin câmp, iar pentru ca să ajungi acolo trebuie să fii însoțit de un ghid care cunoaște traseele din zonă.

Ţara Bâtlanilor este inclusă în:

> Ruta turistică N12. Clic aici pentru detalii despre această rută...

Contacte

str. S. Lazo, 13
(+373) 79 23 78 23
antrec@moldova-tourism.md

Autentificare

Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural din Moldova este o organizatie non-guvernamentala, apolitica, non-profit. Asociatia a fost creata in septembrie 2000 si este initiatorul deschiderii primelor afaceri rurale in Republica Moldova. Rezultatele obținute de ANTREC de-a lungul activității sale se datorează echipei noastre formate din specialiști si formatori naționali din diverse domenii precum cultură, etnologie, istorie, drept, economie, ecologie, meșteșuguri etc.