satul Vărzărești, raionul Nisporeni

Mănăstirea Vărzăreşti (mănăstire de călugăriţe), cu hramul Sfântul Mare Mucenic Dumitru, se află în satul Vărzăreşti la 70 km de capitala Chişinău, în apropiere de oraşul Nisporeni. Este considerată prima ca vechime, dintre mănăstirile Basarabiei documentar fiind pomenită într-un hrisov din 25 aprilie 1420, de pe timpul lui Alexandru cel Bun.

Devine mănăstire de călugărițe în anul 1815 o dată cu venirea maicilor de la schitul Cosăuți, închis în acea perioadă. Mănăstirea a avut înflorire aici ajungând sa viețuiască peste 200 de călugărițe. În perioada sovietică, biserica Sfântul Dumitru se ruinează, fiind transformată în depozit. Biserica Nașterii Maicii Domnului ajunge de asemenea în ruină după ce adăpostește un club.

A fost redeschisă în anul 1990. Biserica Sfântul Dumitru precum şi o parte din chelii au fost refăcute în întregime. Aici se află icoana Maicii Domnului "de la Vărzărești", foarte cinstită în Basarabia, adusă în anul 1840 de la schitul Rudi. De asemenea, o icoana a Maicii Domnului "Prodromita", lucrată se pare la Muntele Athos.

Mănăstirea Vărzărești este inclusă în:

> Ruta turistică N13. Clic aici pentru detalii despre această rută...

Contacte

str. S. Lazo, 13
(+373) 79 23 78 23
antrec@moldova-tourism.md

Autentificare

Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural din Moldova este o organizatie non-guvernamentala, apolitica, non-profit. Asociatia a fost creata in septembrie 2000 si este initiatorul deschiderii primelor afaceri rurale in Republica Moldova. Rezultatele obținute de ANTREC de-a lungul activității sale se datorează echipei noastre formate din specialiști si formatori naționali din diverse domenii precum cultură, etnologie, istorie, drept, economie, ecologie, meșteșuguri etc.