satul Iurceni, raionul Nisporeni

Localitatea Iurceni e cunoscută în Moldova şi departe de hotarele ei prin renumitul Bâlci al olarilor desfășurat aici în septembrie, unde se adună meşterii populari din toate colţurile ţării. Satul este atestat documentar în anul 1429 într-un act de danie, făcut unui boier de către Alexandru cel Bun.

Este o vatră veche de răzeşi care se ocupau cu agricultura, creşterea animalelor şi meşteşugăritul: olărit, ţesutul covoarelor, împletitul în lozie, în pănuşi de porumb, cioplitul în lemn. Toate aceste meşteşuguri sunt practicate şi astăzi.

În satul Iurceni anual, în luna septembrie este organizat Târgul Meșterilor Populari. La târg sânt expuse oale din ceramică, obiecte cioplite în lemn, icoane, cruci, diverse bibelouri, articole de croșetări, măști reprezentând eroii din unele povesti populare.

Meşterii populari din localitatea Iurceni sunt incluși în:

> Ruta turistică N13. Clic aici pentru detalii despre această rută...

Contacte

str. S. Lazo, 13
(+373) 79 23 78 23
antrec@moldova-tourism.md

Autentificare

Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural din Moldova este o organizatie non-guvernamentala, apolitica, non-profit. Asociatia a fost creata in septembrie 2000 si este initiatorul deschiderii primelor afaceri rurale in Republica Moldova. Rezultatele obținute de ANTREC de-a lungul activității sale se datorează echipei noastre formate din specialiști si formatori naționali din diverse domenii precum cultură, etnologie, istorie, drept, economie, ecologie, meșteșuguri etc.