or. Chișinău

Istoria uzinei a început la 6 iunie 1883, când conducerea guberniei Basarabia a aprobat proiectul primei întreprinderi de construcție a mașinilor de tinut - întreprinderea mecanica si de turnare a fontei. Autorul proiectului, patronul uzinei a fost Stepan Serbov - Sirba.

Din 1884 uzina a început a îndeplini comenzi de reparație a inventarului agricol și de turnare a fontei, (grile, stâlpi pentru felinare, scări, intrări acoperite,coloane). In 1912 uzina fabrica teascuri pentru vin, mașini de melițat, treeratoare, atât pentru lucrul cu caii cit si manuale, pluguri, tocători de paie, produce piese turnate din fonta si bronza in diverse ramuri. La uzina lucrau 60 de lucrători, volumul de producție evolua 52 mii de ruble si ocupa locul 3 după mărime între întreprinderile industriale din Basarabia.

Producția era apreciata înalt pe piața mondiala, ținea piept concurentei și avea garanție în exploatare. Pompele submersibile se exportau in 68 tari ale lumii și au fost menționate cu peste 100 medalii, inclusiv de aur. In 1993 s-a decis sa fie transformata întreprinderea de arenda în Societate pe Acțiuni de tip închis. Peste 90% din producție se realizează în afara republicii.

Obiectivul este inclus în:

> Itinerar turistic N19. Tur de oraş "Chişinău capitală europeană". Clic aici pentru detalii despre această rută...

Contacte

str. S. Lazo, 13
(+373) 79 23 78 23
antrec@moldova-tourism.md

Autentificare

Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural din Moldova este o organizatie non-guvernamentala, apolitica, non-profit. Asociatia a fost creata in septembrie 2000 si este initiatorul deschiderii primelor afaceri rurale in Republica Moldova. Rezultatele obținute de ANTREC de-a lungul activității sale se datorează echipei noastre formate din specialiști si formatori naționali din diverse domenii precum cultură, etnologie, istorie, drept, economie, ecologie, meșteșuguri etc.