Traseul:  Chişinău - Donici - Neculăieuca – Vatici – Curchi – Tabăra – Isacova

Durata traseului: 9-10 ore

Distanţa traseului: 155 - 170 km

Cazare: fără

Obiective incluse în traseu:

Casa memorială "Alecu (Alexandru) Donici"


 

satul Donici, raionul Orhei

Casa memoriala Alexandru Donici a fost inaugurate la 19 septembrie 1976. Aici, la 19 ianuarie 1806, în satul Bezin (azi Donici), Orhei (34 km spre nord de la Chișinău) în familia lui Dumitru și Elena Donici s-a născut fiul lor Alecu (Alexandru) care a devenit mai apoi clasic al literaturii române.

Citește mai departe: Casa memorială "Alecu (Alexandru) Donici"

Capela “Adormirea Maicii Domnului”


 

satul Donici, raionul Orhei

Linga casa-muzeu se află biserica familiei Donici. Acest lăcaș de cult a fost construit de tatăl scriitorului. Alături de biserică se găsește o clopotnița care veghează mormintele părinților, fratelui, șotiei sale Anastasia și feciorului lor Nicu. Despre toate acestea ne relateze inscripțiile de pe placa comemorativă instalată pe peretele bisericii.

Citește mai departe: Capela “Adormirea Maicii Domnului”

Mănăstirea Curchi (1773)


 

satul Curchi, raionul Orhei

Așezământul monastic Curchi reprezintă un adevărat poem al credinței, blagoslovit de Dumnezeu. Serviciile divine organizate aici sunt ținta circuitului religios. La Mănăstirea Curchi turiștii rămân adânc impresionați de stilul de viața monahal conservat cât și de tradiția bucătăriei multiseculare, care oferă rețete de bucate și băuturi servite la o masă călugărească. In lacul din preajmă turiștii amatori pot pescui.

Citește mai departe: Mănăstirea Curchi (1773)

Mănăstirea Tabăra (1779)


 

satul Tabăra, raionul Orhei

Mănăstirea Tabăra (mănăstire de călugăriţe) cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" se află în mijlocul satului Tabăra, raionul Orhei, la 60 km de or. Chişinău şi la 25 km de oraşul Orhei. Inițial a fost mănăstire de călugări, iar în anul 1815 este transformată în mănăstire de maici. În anul 1828 se construiește biserica de vară cu hramul Adormirea Maicii Domnului, iar în anul 1857 - a doua biserică din piatră, cu hramul Sfânta Treime.

Citește mai departe: Mănăstirea Tabăra (1779)

Biserica „Sf. Voievozi” (1838)


 

satul Isacova, raionul Orhei

Biserica cu hramul "Sf. Voievozi" construită în anul 1838 se află în satul Isacova, raionul Orhei la 13 km de orașul Orhei și la 55 km de capitala republicii. Lăcașul sfânt impresionează turiștii prin frumusețea și specificul ei. Un specific aparte al acestui lăcaș reprezintă panorama care se deschide în preajma bisericii.

Citește mai departe: Biserica „Sf. Voievozi” (1838)

Biserica "Sf. Nicolae" (1811)


 

satul Isacova de Sus, raionul Orhei

Biserica "Sf. Nicolae", construită în anul 1878 în s. Isacova de Sus, funcționează și în prezent impresionând turiștii prin stilul ei arhitectural și originalitatea icoanelor.

Citește mai departe: Biserica "Sf. Nicolae" (1811)

Vestigiile unei cetăţi medievale (sec. X)


 

satul Mana, raionul Orhei

Interes turistic prezintă cetatea medievala din satul Mana și cetățuia inelara din satul Lucășeuca. Ambele obiective turistice datează din secolul X. Cu părere de râu astăzi turiștii pot admira doar ruinele acestor cetăți. Datorita factorilor antropici și naturali cetățile nu-și mai păstrează înaltele ziduri ca în trecut, dar istoricul și farmecul lor anterior ne trezesc interesul turiștilor de a calatori pe meleagurile unde în trecut acestea se înălțau.

Citește mai departe: Vestigiile unei cetăţi medievale (sec. X)

Cetate inelară de pământ (sec. X)


 

satul Lucășeuca, raionul Orhei

La numai 2 km spre sud-vest de satul Lucășeuca, pe panta din dreapta a râului Vatici au fost descoperite monumente arheologice din diferite epoci. Aici a fost descoperită o așezare medievală timpurie din sec. VIII-XIV, cu o cetățuie din pământ din sec. X-XII. Cetățuia are o formă ovală, cu diametrul incintei de 80 x 60 m, este întărită cu un val de pământ circular și un șanț de apărare.

Citește mai departe: Cetate inelară de pământ (sec. X)

 

Contacte

str. S. Lazo, 13
(+373) 79 23 78 23
antrec@moldova-tourism.md

Autentificare

Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural din Moldova este o organizatie non-guvernamentala, apolitica, non-profit. Asociatia a fost creata in septembrie 2000 si este initiatorul deschiderii primelor afaceri rurale in Republica Moldova. Rezultatele obținute de ANTREC de-a lungul activității sale se datorează echipei noastre formate din specialiști si formatori naționali din diverse domenii precum cultură, etnologie, istorie, drept, economie, ecologie, meșteșuguri etc.