De Duminca Mare, începând cu ora 12.00, vă invităm în satul Domulgeni, raionul Floreşti la Festivalul Turistic Naţional al Tradiţiilor „DUMINICA MARE”.
 
Duminica Mare este considerată cea mai importantă zi de duminică din an. Gospodarii îşi înfrumuseţează gospodăria cu frunzar. Podelele se acoperă cu covoare groase de iarbă, corovatic, pelin şi alte plante mirositoare de câmp.
 

În fiecare an, de Duminica Mare sunteţi aşteptaţi începând cu ora 12.00 şi până la 13.00 în calitate de oaspeţi ai Festivalului, la intrarea în sat, unde sunteţi însoţiţi de ghizi-copii pe traseul turistic al satului. Acolo vizitaţi o gospodărie a unui apicultor, atelierul unui lemnar şi sculptor în lemn, o gospodărie-muzeu de peste 100 ani şi biserica „Sf. Nicolae” din localitate. Apoi mergeţi în spaţiul festivalului, în inima satului vechi, pe malul râului Răut.
 
În spaţiul festivalului avem pregătite câteva zone de interes, pe care vă îndemnăm să le vizitați:
 • Ograda țărănească (gastronomie tradițională);
 • Târgul meșteșugarilor (ateliere);
 • Expoziție de covoare basarabene, Florești;
 • Universul copiilor;
Programul Festivalului este liber şi deschis pentru toţi cei curioşi să redescopere tradițiile etnofolclorice și meșteșugărești ale neamului nostru.
 
Pentru gurmanzi, gospodinele şi gospodarii propun bucate şi preparate locale pregătite după vechile reţete din zonă. Aici puteţi degusta copturi si bucate de Pasti, copturi şi bucate de Duminica Mare, mămăliguţă, compoziţii de bucate traditionale, clătite, turte cu mac si alte copturi, plăcinte şi băuturi răcoritoare. Acesta este Târgul gastronomic.
 
 
Pentru cei mai curioşi şi cei care vor sa-şi găsească un hobby, meşterii populari organizează ateliere demonstrative de ţesut covoare şi catrinţe, de brodat şi de confecţionare a costumului naţional, de împletit lozie, de olărit şi ceramică, de scopt urdă şi de afumat mezeluri. De asemenea, meşterii populari vernisează şi expoziţii cu vânzare pentru cei ce doresc să cumpere un obiect tradiţional şi autentic.
 
 
 
Cei pasionaţi de tradiţii, ritualuri şi cântec popular pot participa la spectacolul etnofolcloric „Tradiţii de la Paşti până la Rusalii”, oferit de formaţiile folclorice din raionul Floreşti. Botezul, Curăţitul fântânii, Sînzenile, Rudă Rudă Paparudă, sunt doar câteva dintre mini-spectacolele ce vor prezenta tradiţiile şi ritualurile din zonă.
 
 
Iubitorii de dans vor avea ocazia să se prindă în joc, într-un spectacol interactiv de dans popular „La JOC în sat”. Marea surpriză artistică - formația CATHARSIS.
 

Deschiderea oficială a festivalului - ora 14.00.

 

Vă aşteptăm de Dumica Mare la Domulgeni!
N-o să vă pară rău, o să vă pară bine!

 

Organizatori:

 • Asociația Națională de Turism Rural, Ecologic și Cultural din Moldova
 • Primăria Domulgeni, r. Florești

 

Parteneri strategici:

 • Proiectul de Competitivitate din Moldova finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) 
 • Agenția Suedeză pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare (Sida)
 • Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare

 

Parteneri:

 • Direcția Turism Tineret și Sport Florești
 • Domulterra
 • AQA
 • AGROSTOC

 

 
Info: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., tel. 079 237 823

 

Fotografiile de la edițiile anterioare ale festivalului le puteți vizualiza în Galeria Foto a site-ului sau pe pagina Facebook.

Contacte

str. S. Lazo, 13
(+373) 79 23 78 23
antrec@moldova-tourism.md

Autentificare

Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural din Moldova este o organizatie non-guvernamentala, apolitica, non-profit. Asociatia a fost creata in septembrie 2000 si este initiatorul deschiderii primelor afaceri rurale in Republica Moldova. Rezultatele obținute de ANTREC de-a lungul activității sale se datorează echipei noastre formate din specialiști si formatori naționali din diverse domenii precum cultură, etnologie, istorie, drept, economie, ecologie, meșteșuguri etc.