... a fost scrisă pentru prima dată în limba română cu litere latine de către Luca Stroici în anul 1593.

Marele dregător Luca Stroici a fost unul din cei mai învăţaţi boieri ai vremii sale, fiind singurul care a semnat toate actele cu litere latine, fapt care l-a determinat pe Bogdan Petriceicu-Hasdeu să-l numească „părintele filologiei latino-române”.

După opinia lui Hasdeu, Luca Stroici a fost „un boier isteț, sucit, ascuns, fără religiune, care ştia grecește, latinește, nemțește, italienește, polonește și sârbeşte”.

Împreună cu mitropolitul Anastasie Crimca a fost ctitorul mănăstirii Dragomirna (fiind unul dintre cele mai importante monumente de arhitectură medievală din Moldova ), căreia i-a dăruit biblioteca sa.

 

Contacte

str. S. Lazo, 13
(+373) 79 23 78 23
antrec@moldova-tourism.md

Autentificare

Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural din Moldova este o organizatie non-guvernamentala, apolitica, non-profit. Asociatia a fost creata in septembrie 2000 si este initiatorul deschiderii primelor afaceri rurale in Republica Moldova. Rezultatele obținute de ANTREC de-a lungul activității sale se datorează echipei noastre formate din specialiști si formatori naționali din diverse domenii precum cultură, etnologie, istorie, drept, economie, ecologie, meșteșuguri etc.