Amintim că în Biserica Ortodoxă Liturghia Sfântului Vasile Cel Mare se săvârșește de 10 ori pe an: în ziua prăznuirii Sfântului Vasile, în Ajunul Botezului Domnului, în primele cinci duminici din Postul Mare, în joia şi sâmbăta din Săptămâna Patimilor şi în ziua Ajunului de Crăciun.

 În celelalte duminici şi zile de peste an se săvârşeşte Liturghia Sfântului Ioan Gura de Aur, excepție făcând zilele a liturgice şi zilele din Postul Mare în care se oficiază Liturghia Darurilor mai înainte sfințite.

Ziua Ajunului este zi de ajunare, adică de nemâncare până după oficierea Liturghiei Sfântului Vasile Cel Mare. Facem mențiunea că Postul Crăciunului se încheie pe 25 decembrie, în ziua praznicului Nașterii Domnului, după Sfânta Liturghie. De aceea ziua de Ajun a Crăciunului este zi de post.

Tot în aceasta zi se face pomenirea:

- Sfintei Mucenițe Vasila;

- Sfântului Mucenic Filip, tatăl Sfintei Eugenia;

- Sfintelor Protu şi Iachint;

- Sfântului Cuvios Nicolae monahul;

- Sfântului Mucenic Ahaic;

- Sfântului Cuvios Antioh;

- Sfântului Cuvios Vitimion;

- Sfântului Cuvios Afrodisie;

- Sfântului Cuvios Grat:

- Sfântului Mucenic Ahmed.

 

 

 

ANTREC-Moldova это Национальная Ассоциация Сельского, Экологического, Культурного Туризма Молдовы, - организация неправительственная, некоммерческая, вне политики. Ассоциация создана в 2000 году и является инициатором открытия первых сельских туристических хозяйств в Республике Молдова.