Din multitudinea acestor mărturii desprindem frecvent numele peisajului Ţâpova, perlă a naturii, fără de care nu ne putem imagina valea Nistrului. Situată pe malul drept al bătrînului Tyras, între satele Horodişte şi Ţâpova, rezervaţia naturală cuprinde în arealul său malul de piatră abrupt al Nistrului împreună cu un fermecător canion.
 
Ţâpova este un rîuleţ în miniatură, o şuviţă de apă... Dar de unde atîta forţă ca să-şi sape în drumul său prin fundamentul calcaros un defileu cu adîncimea de 150-200 de metri? Un veritabil peisaj carpatin îşi apare în faţa ochilor, privind canionul de pe culmea unui versant de deasupra locului de confluenţă cu Nistrul.
 
Canionul adînc, unde pe alocuri cu greu pătrund razele soarelui, te izolează de restul lumii, iar mulţimea de cascade acoperă orice zgomot cu revărsarea lor tumultoasă. Unele dintre ele cad de pe stane de piatră cu o înălţime de 10-16 metri.
 
Conform unor legende, aici s-ar fi cununat voievodul Ştefan cel Mare şi Sfânt cu Maria Voichiţa. Deasemenea aici a decedat şi tainicul bard mitologic Orfeu.

Contacte

str. S. Lazo, 13
(+373) 79 23 78 23
antrec@moldova-tourism.md

Autentificare

Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural din Moldova este o organizatie non-guvernamentala, apolitica, non-profit. Asociatia a fost creata in septembrie 2000 si este initiatorul deschiderii primelor afaceri rurale in Republica Moldova. Rezultatele obținute de ANTREC de-a lungul activității sale se datorează echipei noastre formate din specialiști si formatori naționali din diverse domenii precum cultură, etnologie, istorie, drept, economie, ecologie, meșteșuguri etc.