satul Rudi, raionul Dondușeni

Reședința dinastiei de boieri Vinogradschi a fost construită în prima parte a secolului XIX, în 1835 sau, după altă versiune în 1833. Revista „Viaţa Basarabiei" scrie la 12 decembrie 1932 că familia de nobili Vinogradschi era apreciată la curtea imperială din Sankt Petersburg. Conacul boieresc, astăzi școală, era împrejmuit de un parc cu alei pietruite, iar umbră îi ține și astăzi un Ginkgo Biloba, arbore măreț adus din China.

Astăzi aici se mai zăresc cârligele din tavan pe care erau suspendate lămpile cu gaz. Clădirea istorică a fost reparată de câteva ori și adaptată la necesitățile școlii, deși ar fi fost necesară o restaurare și nicidecum o reparație. O dată cu instalarea termopanelor, necesare pentru păstrarea căldurii în iernile friguroase, reședința boierească se pare că și-a pierdut splendoarea de odinioară.

Iarova este inclusă în:

> Ruta turistică N10. Clic aici pentru detalii despre această rută...

Contacte

str. S. Lazo, 13
(+373) 79 23 78 23
antrec@moldova-tourism.md

Autentificare

Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural din Moldova este o organizatie non-guvernamentala, apolitica, non-profit. Asociatia a fost creata in septembrie 2000 si este initiatorul deschiderii primelor afaceri rurale in Republica Moldova. Rezultatele obținute de ANTREC de-a lungul activității sale se datorează echipei noastre formate din specialiști si formatori naționali din diverse domenii precum cultură, etnologie, istorie, drept, economie, ecologie, meșteșuguri etc.