satul Japca, raionul Floreşti

Mănăstirea Japca cu hramul Înălţarea Domnului (mănăstire de călugăriţe) se află în satul Japca, raionul Floreşti la 160 km de capitala Chişinău, pe malul Nistrului. Este singura mănăstire din Moldova care a rămas deschisă în toată perioada sovietică.

Unii specialişti în domeniu spun că un călugăr de la mănăstirea Deleni (din dreapta Prutului) a venit aici spre sfârşitul veacului al XVII-lea şi, în stâncile de pe malul Nistrului şi a săpat o biserică cu hramul Înălţarea Sfintei Cruci, întemeind un schit rupestru. Al doilea întemeietor este considerat ieromonahul Teodosie, care în 1770 reface schitul pustiit de hoardele tătărăşti. În timpul primului război mondial, călugării sunt transferaţi la mănăstirea Hârjauca, aici aducându-se călugăriţe ortodoxe refugiate de la Mănăstirea Lisna, din Polonia.

Aici se afla cea mai fidela copie a icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Hârbovăț, pictată în anul 1853, pe vremea arhimandritului Ieronim.

Mănăstirea Japca este inclusă în:

> Ruta turistică N11. Clic aici pentru detalii despre această rută...

Contacte

str. S. Lazo, 13
(+373) 79 23 78 23
antrec@moldova-tourism.md

Autentificare

Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural din Moldova este o organizatie non-guvernamentala, apolitica, non-profit. Asociatia a fost creata in septembrie 2000 si este initiatorul deschiderii primelor afaceri rurale in Republica Moldova. Rezultatele obținute de ANTREC de-a lungul activității sale se datorează echipei noastre formate din specialiști si formatori naționali din diverse domenii precum cultură, etnologie, istorie, drept, economie, ecologie, meșteșuguri etc.