satul Bursuc, raionul Nisporeni

Mănăstirea Hâncu (mănăstire de călugăriţe) cu hramul Sfânta Cuvioasă Parascheva se află în satul Bursuc raionul Nisporeni, la 60 km de capitala Chişinău pe traseul Leuşeni - vama Albiţa. A fost întemeiată inițial ca schit, pe timpul domnitorului moldovean Duca Vodă, de către stolnicul Mihalcea Hâncu.

În anul 1956 mănăstirea este închisă, întreg ansamblul monastic devine sanatoriu TBC, aici construindu-se și o stațiune de odihnă pentru studenții Institutului de Medicină din Chișinău. Bisericile au fost devastate, iar apoi folosite ca depozite. În anul 1978, biserica închinată Sfintei Cuvioase Parascheva era folosită drept club al stațiunii.

În anul 1990, sanatoriul este desființat, iar sfântul lăcaș își reia activitatea ca mănăstire de călugări. În 1992 este transformat în mănăstire de maici. Bisericile sunt reparate și repictate. Pe teritoriul mănăstirii se va înălța în curând o catedrala cu hramul Sfântul Mare Mucenic Pantelimon. Lăcașul este vizitat nu numai de pelerini, ci și de mulți turiști datorită minunatului cadru natural în care este așezat.

Mănăstirea Hîncu este inclusă în:

> Ruta turistică N13. Clic aici pentru detalii despre această rută...

Contacte

str. S. Lazo, 13
(+373) 79 23 78 23
antrec@moldova-tourism.md

Autentificare

Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural din Moldova este o organizatie non-guvernamentala, apolitica, non-profit. Asociatia a fost creata in septembrie 2000 si este initiatorul deschiderii primelor afaceri rurale in Republica Moldova. Rezultatele obținute de ANTREC de-a lungul activității sale se datorează echipei noastre formate din specialiști si formatori naționali din diverse domenii precum cultură, etnologie, istorie, drept, economie, ecologie, meșteșuguri etc.