raionul Cimișlia

Monumentul istoric "Valul lui Traian" reprezintă o fortificaţie din perioada antică târzie, atestat pentru prima dată documentar la 13 martie 1489. Valurile sunt situate în partea de sud a Moldovei şi constituie 2 ramificaţii principale: "de jos" şi "de sus".

Cel de "jos" are o lungime de 126 km şi se întinde de la satul Vadul lui Isac până la orașul Tatarbunar, pe teritoriul ucrainean. Cel de "sus" are lungimea de 138 km avându-şi graniţa între orăşelul Leova la vest şi satul Copanca de lângă Chiţcani la est, iar în raionul Cimişlia în preajma satelor Pervomaisc, Grădişte, Coştangalia şi Satu-nou.

Înălţimea "Valurilor" în prezent nu depăşeşte 1,5-3 m. Unii specialişti în domeniu sunt de părerea că "Valurile lui Traian" sunt rămăşiţele construcţiilor defensive din epoca împăratului Traian, sau linia de demarcare dintre romani şi aşa-numita „Barbaricum" (lumea „barbară", neromană).

Alţii spun că "Valul lui Traian" a fost ridicat în secolul al IV-lea de către triburile goţilor, aliaţi ai Imperiului Roman, în scopul protejării dispozitivelor de apărare de la gurile Dunării prin crearea unei zone tampon.

Valul lui Traian este inclus în:

> Ruta turistică N14. Clic aici pentru detalii despre această rută...

> Ruta turistică N15 "Dunărea de Jos". Clic aici pentru detalii despre această rută...

Contacte

str. S. Lazo, 13
(+373) 79 23 78 23
antrec@moldova-tourism.md

Autentificare

Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural din Moldova este o organizatie non-guvernamentala, apolitica, non-profit. Asociatia a fost creata in septembrie 2000 si este initiatorul deschiderii primelor afaceri rurale in Republica Moldova. Rezultatele obținute de ANTREC de-a lungul activității sale se datorează echipei noastre formate din specialiști si formatori naționali din diverse domenii precum cultură, etnologie, istorie, drept, economie, ecologie, meșteșuguri etc.