satul Popeasca, raionul Ștefan Vodă

Satul Popeasca (1769) – sat cu oameni gospodari, cu case bine amenajate, cu miros de busuioc şi gutui. Profesorul şcolar Anton Port este cea mai mare celebritate din sat. Curtea lui se vede din depărtare şi nu о poţi confunda cu oricare alta. La domnul Port deseori vin în vizită delegaţii, chiar şi de peste hotare.

Pe străzile satului deseori apar autobuze confortabile, persoane cu camere foto şi video, ce discută ceva în engleza, germană, daneza... Toţi se îndreaptă spre curtea lui Anton Port. О curte obişnuita, pe poartă poţi citi inscripţia: Centrul energeticii de alternativă...

În faţa noastră sunt două mori de vânt: о „Romaniţă" clasică şi о moară modernă cu palete. Ele produc energie. Această energie aprinde lumina în becuri, macină făina, pune în funcţiune strungul pentru ascuţirea sculelor, oloiniţa şi alte aparate.

Cu adevărat că domnul profesor are mâini de aur. Este harnic nu are timp să se odihnească: ba ține ore de matematică, ba îl poţi vedea la Muzeul Arborelui Genealogic al satului Popeasca, ba pune moara în funcţiune, ba taie lemne... Iar în timpul liber de toate aceste ocupaţii Anton Port ia fluierul şi îi zice ceva de suflet. О altă ocupaţie este sculptura în lemn. În casă poţi vedea busturile lui Mihai Eminescu, Alexei Mateevici, A.Puşkin și tabloul lui K.Briullov "Amiază italiană".

Meşterii populari din Popeasca sunt incluși în:

> Ruta turistică N16. Clic aici pentru detalii despre această rută...

Contacte

str. S. Lazo, 13
(+373) 79 23 78 23
antrec@moldova-tourism.md

Autentificare

Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural din Moldova este o organizatie non-guvernamentala, apolitica, non-profit. Asociatia a fost creata in septembrie 2000 si este initiatorul deschiderii primelor afaceri rurale in Republica Moldova. Rezultatele obținute de ANTREC de-a lungul activității sale se datorează echipei noastre formate din specialiști si formatori naționali din diverse domenii precum cultură, etnologie, istorie, drept, economie, ecologie, meșteșuguri etc.