or. Chișinău

Catedrala Schimbarea la Faţă, fosta biserică Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, a fost construită în 1902 şi sfinţită la 19 mai/1 iunie acelaşi an. Catedrala a fost zidită pe banii donaţi de guvernatorul general - Constantin Aleksandrovici.

Autorul proiectului - arhitectul eparhial al Basarabiei Mihail Seroţinski, antreprenor Andrei Stepanov, asistenţa tehnică fiind asigurată de arhitectul O. Gaschet. Icoanele au fost pictate de plasticianul I. Niscenko. Iconostasul din brad sulfat cu aur este opera meşterului S. Kirilov. În 1906 pictorul Pavel Piskariov a decorat pereţii, coloanele, arcurile şi bolţile cu bordură în stil bizantin; cupola a ornamentat-o cu stele din metal pe un fundal albastru; de asemenea a executat copiile icoanelor cu cei patru evanghelişti şi una cu Maica Domnului cu Pruncul în braţe după originalele executate de celebrul pictor rus V. Vasneţov. Podeaua bisericii era din parchet de stejar, ferestrele cu zăbrele metalice aveau sticlă de Varşovia, acoperişul metalic era suflat cu aur ca şi cele cinci cruci. Biserica era înconjurată de un gard de piatră cu grilaj metalic.

Biserica Schimbarea la Față este inclusă în:

> Itinerar turistic N20. Tur de oraş "Chişinău oraş creştin-ortodox". Clic aici pentru detalii despre această rută...

Contacte

str. S. Lazo, 13
(+373) 79 23 78 23
antrec@moldova-tourism.md

Autentificare

Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural din Moldova este o organizatie non-guvernamentala, apolitica, non-profit. Asociatia a fost creata in septembrie 2000 si este initiatorul deschiderii primelor afaceri rurale in Republica Moldova. Rezultatele obținute de ANTREC de-a lungul activității sale se datorează echipei noastre formate din specialiști si formatori naționali din diverse domenii precum cultură, etnologie, istorie, drept, economie, ecologie, meșteșuguri etc.