În fiecare an, de Duminica Mare este organizat Festivalul Turistic Național al Traditiilor în satul Domulgeni, raionul Florești.
 
Duminica Mare este considerată cea mai importantă zi de duminică din an. Gospodarii îşi înfrumuseţează gospodăria cu frunzar. Podelele se acoperă cu covoare groase de iarbă, corovatic, pelin şi alte plante mirositoare de câmp.

 
Începând cu ora 12.00 şi până la 13.00 sunteţi aşteptaţi în calitate de oaspeţi ai Festivalului, la intrarea în sat, de către ghizi-copii care vă vor ghida pe traseul turistic al satului. Pe traseu puteți vizita gospodăria apicultorului, atelierul lemnarului şi sculptorului în lemn, casa muzeu al satului, Biserica „Sf. Nicolae” din localitate și case rurale pentru turiști.
 
 
Spaţiul festivalului se află în inima satului vechi Domulgeni, pe malul râului Răut. Cele mai preferate zone din spaţiul festivalului sunt Ograda țărănească cu o vastă gastronomie tradițională și Târgul meșteșugarilor cu ateliere meșteșugărești și expoziții cu vânzare.
 
Programul Festivalului este liber şi deschis pentru toţi cei curioşi să redescopere tradițiile etnofolclorice, meșteșugărești și gastronomice ale neamului nostru!
 
Pentru gurmanzi, gospodinele şi gospodarii propun bucate şi preparate locale pregătite după vechile reţete din zonă. Aici puteţi degusta copturi si bucate de Pasti, copturi şi bucate de Duminica Mare, mămăliguţă, compoziţii de bucate traditionale, clătite, turte cu mac si alte copturi, plăcinte şi băuturi răcoritoare. Acesta este Târgul gastronomic.
 
Pentru cei mai curioşi şi cei care vor sa-şi găsească un hobby, meşterii populari organizează ateliere demonstrative de ţesut covoare şi catrinţe, de brodat şi de confecţionare a costumului naţional, de împletit lozie, de olărit şi ceramică, de scopt urdă şi de afumat mezeluri. De asemenea, meşterii populari vernisează şi expoziţii cu vânzare pentru cei ce doresc să cumpere un obiect tradiţional şi autentic.
 
 
Cei pasionaţi de tradiţii, ritualuri şi cântec popular pot participa la spectacolul etnofolcloric „Tradiţii de la Paşti până la Rusalii”, oferit de formaţiile folclorice din raionul Floreşti. Botezul, Curăţitul fântânii, Sînzenile, Rudă Rudă Paparudă, sunt doar câteva dintre mini-spectacolele ce vor prezenta tradiţiile şi ritualurile din zonă.
 
 
Iubitorii de dans vor avea ocazia să se prindă în joc, într-un spectacol interactiv de dans popular „La JOC în sat”.
 
 

 

Vă aşteptăm de Dumica Mare la Domulgeni!
N-o să vă pară rău, o să vă pară bine!

 

Deschiderea oficială a festivalului - ora 14.00.

Organizatori:

  • Asociația Națională de Turism Rural, Ecologic și Cultural din Moldova
  • Primăria Domulgeni, r. Florești

Parteneri:

  • Direcția Turism Tineret și Sport Florești
  • Ministerul Agriculturii
  • Ministerul Culturii
  • Agenția de Investiții
  • Proiectul de Competitivitate din Moldova finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID)
 
Info: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 

Fotografiile de la edițiile anterioare ale festivalului le puteți vizualiza pe pagina Facebook sau edițiile mai vechi în Galeria Foto a site-ului.

Contacte

str. S. Lazo, 13
(+373) 79 23 78 23
antrec@moldova-tourism.md

Autentificare

Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural din Moldova este o organizatie non-guvernamentala, apolitica, non-profit. Asociatia a fost creata in septembrie 2000 si este initiatorul deschiderii primelor afaceri rurale in Republica Moldova. Rezultatele obținute de ANTREC de-a lungul activității sale se datorează echipei noastre formate din specialiști si formatori naționali din diverse domenii precum cultură, etnologie, istorie, drept, economie, ecologie, meșteșuguri etc.