Prima soţie a lui Ştefan cel Mare a fost blonda şi preafrumoasa Evdochia din Kiev, sora cneazului Simion, vasal al regelui Poloniei.
Pentru mulţi Basarabia este o „rană“ care doare şi astăzi. Din păcate în perioada interbelică, când teritoriul dintre Prut şi Nistru a revenit, aproape miraculos, în cadrele Statului naţional român, prin eforturile unor patrioţi care după aceea au plătit din greu sprijinul acordat ideii româneşti.
Cîndva, demult, pe cînd se schimba sarea pe aur, nişte negustori bogaţi cu carele pline cu sare, treceau pe lîngă o mlaştină din valea Răutului. Drumul li s-a părut lung şi au hotărît să meargă de-a dreptul prin mlaştină. Carele s-au împotmolit. Ca să poată scăpa cu zile negustorii au aruncat sacii în stufărie şi au eşit la drum. Mîhniţi amarnic nu ştiau ce să facă…
La 2 iulie 2014 s-au împlinit 510 de ani de la trecerea în nemurire a celebrului voievod al Ţării Moldovei - Ştefan cel Mare şi Sfânt. Personalitate genială, strălucitul domn a lăsat o urmă adâncă în istoria, cultura şi civilizaţia multiseculară a poporului român.
Muzeu etnografic sub cerul liber, ce reconstituie satul basarabean din sec. XVIII-XIX. Problema creării unui astfel de muzeu s-a pus încă la începutul sec. XX de renumiții savanți şi oameni de cultura P. Ștefănică, M. şi P. Mihail.
Icoana este un semn al prezenţei lui Dumnezeu sau a sfinţilor, fie în Sfânta Biserică, fie în casele creştinilor, de aceea ea trebuie să aibă un loc deosebit. Iconostasul de casă a creştinului se face din poliţe.
Usturoiul este o planta medicinala, alimentară si condiment, avand un bulb alcătuit din mulți catei înveliti individual in câte o formatiune membranoasa.
Intai de toate, trebuie spus ca usturoiul este o sursa buna de magneziu, vitamina B6, C si B1. Este bogat in fosfor, seleniu, calciu, potasiu si fier.
Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural din Moldova este o organizatie non-guvernamentala, apolitica, non-profit. Asociatia a fost creata in septembrie 2000 si este initiatorul deschiderii primelor afaceri rurale in Republica Moldova. Rezultatele obținute de ANTREC de-a lungul activității sale se datorează echipei noastre formate din specialiști si formatori naționali din diverse domenii precum cultură, etnologie, istorie, drept, economie, ecologie, meșteșuguri etc.