Mai mult de o sută de operatori de turism din peste 150 de ţări din întreaga lume s-au adunat în perioada 13-16 noiembrie la una dintre cele mai populare expoziţii din intreaga lume pentru a-şi promova produsele turistice.

Printre aceştia, în standul Agenţiei de Turism a Republicii Moldova, au participat si reprezentanţii Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural din Moldova (ANTREC), Agenţia pentru Dezvoltare Regională a Transnistriei (ARRP) şi Organizaţia transnistreană “Eteko”.

Această expoziţie se desfăşoară din 1999 de două ori pe an, cu sprijinul Ministerului Turismului din România, unde participă agenţiile europene de turism şi tur-operatori, precum şi alte organizaţii profesionale implicate în turism şi agrement.

În decurs de patru zile, cea mai mare sală expoziţională din Bucureşti ROMEXPO a reunit peste 200 de companii din toate colţurile lumii, promovînd oferte variate de la turismul rural pe Nistru, vacanţe de neuitat în munţii inzăpeziţi ai Elveţiei, pînă la escapade de vară pe riviera însorită a Spaniei.

Din diferite părţi ale sălii centrale răsunau variate compoziţii muzicale, caracterizînd specificul diferitor ţări. Unii operatori au atras atenţia asupra standurilor prin organizarea masterclas-urilor de olărit, după care comercializau produsele.

La expoziţie echipa proiectului „Bătrînul fluviu consolidează colaborarea satelor nistrene prin dezvoltarea turismului rural, ecologic şi cultural" a promovat noile oferte turistice de pe malul drept şi stîng al Nistrului, afaceri care au fost iniţiate în cadrul acestui proiect cu sprijinul financiar al UE şi PNUD prin programul ”Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”.

Toate ofertele turistice au fost incluse în Ghidul nautic pe Nistru - un ghid care cuprinde nu doar informaţie despe ofertele turistice nistrene, ci şi o descriere succintă a celor mai atractive locuri de pe ambele maluri, obiectivele turistice ale acestora şi un scurt istoric.

În toate cele patru zile ale expoziţiei, standul Republicii Moldova a fost continuu vizitat de peste 1.000 de persoane. Pentru a atrage atenţia vizitatorilor a fost organizată o prezentare a noilor oferte turistice în sala de conferinţe N. Balcescu, iar la finele acesteia – extragerea biletelor de loterie cu cîştig garantat. Printre premii au figurat 2 zile de odihnă la pensiunile de pe malul drept şi stîng al Nistrului, cadouri de preţ, suvenire, etc.Rezultatele proiectului „Bătrînul fluviu consolidează colaborarea satelor nistrene prin dezvoltarea turismului rural, ecologic şi cultural", finanţat de UE şi cofinanţat de PNUD prin programul „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, au fost prezentate detaliat în una din sălile de conferinţe ROMEXPO.

Judecînd după comentariile şi intrebările publicului, mulţi au rămas impresionaţi şi interesaţi de proiect, operatorii de turism exprimîndu-şi dorinţa de a coopera în viitor. La finele Tîrgului de Turism a fost realizat un schimb al datelor de contact cu diverşi tur-operatori internaţionali şi stabilite contacte cu variaţi ghizi străini. În general, a fost făcut incă un pas spre promovarea ofertelor de pe ambele maluri ale Nistrului la nivel internaţional.

Vezi toate fotografiile de la eveniment - AICI.

ANTREC-Moldova это Национальная Ассоциация Сельского, Экологического, Культурного Туризма Молдовы, - организация неправительственная, некоммерческая, вне политики. Ассоциация создана в 2000 году и является инициатором открытия первых сельских туристических хозяйств в Республике Молдова.