satul Beşalma, Comrat

Satul Beşalma este un centru unic de cultură Găgăuză unde se găseşte Muzeul de Istorie şi Etnografie a unicului popor ortodox de origine turcă – găgăuzii. Unul din iluştrii oamenii ai acestui popor a fost Dumitru Cara-Ciobanu, scriitor şi bun cunoscător a culturii şi folclorului găgăuz.

De-a lungul întregii sale vieţi acesta a fost implicat în activităţi care au vizat dezvoltarea acestei culturi. El a fondat în 1966 la Beşalma, Muzeul Culturii Găgăuze, în care se păstrează sute de exponate din domeniul culturii materiale şi spirituale ale găgăuzilor, acumulate pe parcursul a două secole de aflare pe teritoriul Moldovei. Câteva săli sunt dedicate publicării scriitorilor şi poeţilor găgăuzi, dar cel mai valoros exponat este colecţia de filme, filmate în timpul evenimentelor importante din satele găgăuze din stepa Bugeacului, care pot fi vizualizate într-un mic cinematograf din incinta muzeului.

Muzeul Găgăuz de Istorie şi Etnografie „Dumitru Cara Ciobanu" este inclus în:

> Ruta turistică N14. Clic aici pentru detalii despre această rută...

ANTREC-Moldova это Национальная Ассоциация Сельского, Экологического, Культурного Туризма Молдовы, - организация неправительственная, некоммерческая, вне политики. Ассоциация создана в 2000 году и является инициатором открытия первых сельских туристических хозяйств в Республике Молдова.