or. Chișinău

Catedrala Schimbarea la Faţă, fosta biserică Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, a fost construită în 1902 şi sfinţită la 19 mai/1 iunie acelaşi an. Catedrala a fost zidită pe banii donaţi de guvernatorul general - Constantin Aleksandrovici.

Autorul proiectului - arhitectul eparhial al Basarabiei Mihail Seroţinski, antreprenor Andrei Stepanov, asistenţa tehnică fiind asigurată de arhitectul O. Gaschet. Icoanele au fost pictate de plasticianul I. Niscenko. Iconostasul din brad sulfat cu aur este opera meşterului S. Kirilov. În 1906 pictorul Pavel Piskariov a decorat pereţii, coloanele, arcurile şi bolţile cu bordură în stil bizantin; cupola a ornamentat-o cu stele din metal pe un fundal albastru; de asemenea a executat copiile icoanelor cu cei patru evanghelişti şi una cu Maica Domnului cu Pruncul în braţe după originalele executate de celebrul pictor rus V. Vasneţov. Podeaua bisericii era din parchet de stejar, ferestrele cu zăbrele metalice aveau sticlă de Varşovia, acoperişul metalic era suflat cu aur ca şi cele cinci cruci. Biserica era înconjurată de un gard de piatră cu grilaj metalic.

Biserica Schimbarea la Față este inclusă în:

> Itinerar turistic N20. Tur de oraş "Chişinău oraş creştin-ortodox". Clic aici pentru detalii despre această rută...

ANTREC-Moldova это Национальная Ассоциация Сельского, Экологического, Культурного Туризма Молдовы, - организация неправительственная, некоммерческая, вне политики. Ассоциация создана в 2000 году и является инициатором открытия первых сельских туристических хозяйств в Республике Молдова.