Începutul itinerarului:  Piaţa ONU – str. Ismail – str. Albişoara - bul. Renaşterii – str. Aerodromului - str. Kiev. - bd. Moscova – str. Studenţilor - str. Dimo - bd. Renaşterii – str. Gavriil Bănulescu - Bodoni - bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt – str. Calea Ieşilor – Parcul Alunelul

Retur: str. Calea Ieşilor - bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt – str. Gavriil Bănulescu-Bodoni – str. M. Cogîlniceanu – str. Ismail – str. Pan Halippa - retur pe str. Ismail - str. L.N. Tolstoi – str. Bucureşti – Viaduct – bd. Dacia – porţile oraşului – str. Decebal – piaţa Serghei Lazo – str. Gagarin – str. Negruzzi – bul. Stefan cel Mare si Sfânt – Piaţa Marii Adunări Naţionale

Obiective incluse în traseu:

Biserica Naşterea Maicii Domnului


 

or. Chișinău

Biserica a fost construită in anul 1752 pe locul unei cetăţi distruse în sec. al XVII - lea de către tătari/turci de către serdarul Vasile Mazarache. Face parte din categoria monumentelor de plan triconic caracteristic pentru tradiţiile arhitecturii medievale moldoveneşti din sec. XV-XVI şi este divizat de la răsărit spre apus în pronaos, naos şi altar.

Подробнее: Biserica Naşterea Maicii Domnului

Biserica Sfinţii Împăraţi Constantin si Elena


 

or. Chișinău

Biserica cu hramul Sfinţii împăraţi Constantin şi Elena din oraşul Chişinău a fost zidită din piatră la 1777, pe vârf de deal, la poalele căruia curge râul Bâc. Ea este considerată una din cele câteva biserici vechi medievale moldoveneşti, după aspectul său exterior, ce este obişnuit locaşurilor sfinte din secolul al XIII-lea.

Подробнее: Biserica Sfinţii Împăraţi Constantin si Elena

Circul


 

or. Chișinău

Circul de Stat din Chișinău este un local construit în 1981 și prevăzut pentru reprezentații de circ. Sala de spectacole, cu 1900 locuri dispuse în amfiteatru, are arena cu diametrul de 13 m. Cupola este demontabilă.

Подробнее: Circul

Universitatea Tehnica a Moldovei


 

or. Chișinău

Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) este unica instituţie de învăţământ superior tehnic, acreditată de Stat, în Republica Moldova. De la fondarea sa în 1964 şi până în prezent, universitatea a pregătit cca 66600 de ingineri şi economişti.

Подробнее: Universitatea Tehnica a Moldovei

Parcul Râșcani


 

or. Chișinău

Parcul "Râșcani" se află în partea de nord-est a Chişinăului şi desparte cele două sectoare ale oraşului. Parcul a fost înfiinţat în anul 1970, pe un obişnuit masiv verde. În general aici cresc copaci de specii locale: salcâmul, teiul, salcia şi plopul piramidal. Frumuseţea parcului este împlinită cu câteva râulețe şi cu un lac frumos, unul dintre cele mai mari din Chişinău.

Подробнее: Parcul Râșcani

Monumentul detaşamentelor voluntarilor bulgari


 

or. Chișinău

Monument de arhitectură şi istorie de însemnătate naţională, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Academiei de Ştiinţe. A fost construită în 1882. Are o formă octogonală în plan, prezentând o singură încăpere rituală, încununată de o turlă luminoasă. Sursa formelor arhitecturale a servit arhitectura rusă, tratată eclectic, împreună cu detalii neoclasice.

Подробнее: Monumentul detaşamentelor voluntarilor bulgari

Str. Mitropolit Gavriil Bănulescu - Bodoni


 

or. Chișinău

Una dintre străzile principale ale Chișinăului este strada mitropolitului Bănulescu - Bodoni, care poarta numele mitropolitului Basarabiei, o personalitate remarcabilă in istoria statului. Mitropolitul Gavriil Bănulescu - Bodoni (1746-1821) a inițiat deschiderea unei tipografii în oraș, care la început publica literatură religioasă, iar mai târziu și cărți laice.

Подробнее: Str. Mitropolit Gavriil Bănulescu - Bodoni

Sectorul Centru:

Casa "Monastîrschii"


 

or. Chișinău

Monument de arhitectură de însemnătate locală, Casa "Monastîrschii" este actuala bibliotecă B.P.Haşdeu. În anii 30 ai secolului ai XIX-lea Ivan şi Anastasia Monastârskaia au construit două case cu câte două etaje, amplasate alături, pe cartierul mărginit de bulevardul Ştefan cel Mare şi străzile Mitropolit Gavriil Bănulescu Bodoni, Teatrului.

Подробнее: Casa "Monastîrschii"

Opera Naţională


 

or. Chișinău

Pentru Republica Moldova, ca de altfel pentru marea majoritatea statelor europene, Teatrul de Operă şi Balet reprezintă o conştientizare de nivel superior al valorificării spirituale a esenței naţionale a poporului. În favoarea acestei afirmaţii invocăm şi factorul istoric de verificare valorică şi de valabilitate a fenomenelor artistice, din moment ce în 2007 a fost marcată aniversarea a 50-a de la instituţionalizarea Operei Naţionale din Chişinău.

Подробнее: Opera Naţională

Clădirea (reședința) Preşedintelui Republicii Moldova


 

or. Chișinău

Clădirea care găzduiește în prezent Președinția Republicii Moldova fost construită între anii 1984-1987, avându-i ca autori pe arhitecții Iuri Tumanian (n.1938), A. Zalțman și V. Iavorski. Proiectată de la început ca edificiu cu profil administrativ cu scopul de a găzdui Sovietul Suprem al RSSM, această clădire a fost pregătită la începutul anilor '90 ai secolului al XX-lea, fără modificări esențiale, pentru amplasarea aparatului Președinției Republicii Moldova.

Подробнее: Clădirea (reședința) Preşedintelui Republicii Moldova

Parlamentul Republicii Moldova


 

or. Chișinău

Clădirea care găzduiește în prezent Parlamentul Republicii Moldova fost construită între anii 1976-1979, avându-i ca autori pe arhitecții Alexandru Cerdanțev (n.1931) și Grigore Bosenco.

Подробнее: Parlamentul Republicii Moldova

Casa lui Hertza


 

or. Chișinău

Monument de arhitectură şi istorie de însemnătate naţională, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Academiei de Ştiinţe. Arhitectul clădirii, se presupune că este Henrik Lonsky. Arhitectura casei este soluţionată în stil eclectic, în formele barocului vienez.

Подробнее: Casa lui Hertza

Ambasada Ungariei


 

or. Chișinău

Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Primăriei. Casa a fost construită la mijlocul secolului al XIX-lea, după un proiect model, numit "şapte stânjeni".

Подробнее: Ambasada Ungariei

Casa editurilor


 

or. Chișinău

Editura Casa a fost creată pentru oamenii întreprinzători şi creativi şi vine în sprijinul dezvoltării şi răspândirii conceptului "do-it-yourself". Editura îşi propune să acopere o reală lipsă de pe piaţa editorială în acest domeniu. Noile apariţii se adresează atât amatorilor cât şi specialiştilor oferind acestora sfaturi profesionale, cărţile constituind adevărate ghiduri de specialitate.

Подробнее: Casa editurilor

Sectorul Buicani:

IM "TOPAZ-SALUT"


 

or. Chișinău

ÎM "TOPAZ" a început activitatea în anul 1978, ca întreprindere aparținând Ministerului Industriei de Apărare al fostei Uniuni Sovietice. Înainte de 1991, uzina "TOPAZ" specializată în fabricarea de serie mica a unor unități speciale de dispozitive de computing, tehnologii microelectronice de filme subțiri pentru complexul militar-industrial al URSS.

Подробнее: IM "TOPAZ-SALUT"

SA "Zorile"


 

or. Chișinău

În luna aprilie a anului 1945, pe strada Haralampievscaia 74, în locul unui atelier de confecţionare a încălţămintei, a fost deschisă prima fabrică de încălţăminte din Moldova. Compania "Zorile" este cel mai mare producător de încălţăminte din piele din Moldova şi pretinde la titlul de primul brand naţional de pantof.

Подробнее: SA "Zorile"

Universitatea de Medicină din Republica Moldova


 

or. Chișinău

Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie "Nicolae Testemiţanu" este un centru ştiinţific, curativ, cultural de instruire universitară, postuniversitară prin rezidenţiat şi de formare continuă a specialiştilor medici şi farmacişti din Republica Moldova.

Подробнее: Universitatea de Medicină din Republica Moldova

Centrul expoziţional internaţional "Moldexpo"


 

or. Chișinău

Întreaga istorie a C.I.E. "Moldexpo" demonstrează o dată în plus că activitatea lui este ancorată în actualitate şi prezintă un interes sporit. "Moldexpo" este un centru cu tradiţii de peste jumătate de secol, care preia în mod constructiv practicile moderne de activitate expoziţională, ceea ce-i garantează o perspectivă sigură.

Подробнее: Centrul expoziţional internaţional "Moldexpo"

Casa vinului


 

or. Chișinău

Centrul exclusiv de cultură vinicolă "Casa Vinului" prezintă în sălile de degustație și restaurant special amenajate, colecții de vinuri și băuturi alcoolice ale producătorilor din Republica Moldova, precum și ale producătorilor de pe toate continentele lumii. "Casa Vinului" oferă un ansamblu de servicii de restaurant, deservire catering.

Подробнее: Casa vinului

Sectorul Centru:

Universitatea de Stat din Moldova


 

or. Chișinău

Universitatea de Stat din Moldova, a fost fondată la 1 octombrie 1946, cu denumirea iniţială de Universitatea de Stat din Chişinău. Între anii 1946-1988 instituţia a fost parte componentă a sistemului universitar sovietic, astfel că gestionarea ei se efectua direct de la Moscova.

Подробнее: Universitatea de Stat din Moldova

Memorialul gloriei militare "Eternitatea"


 

or. Chișinău

Complexul Memorial "Eternitate" în perioada sovietică se numea Memorialul Biruinței. Compoziția Memorialului este încununata de cinci puști executate din piatra înalte de 25 metri aranjate în forma de piramida. La baza piramidei este o stea mare cu cinci colturi, în centrul căreia arde focul veșnic.

Подробнее: Memorialul gloriei militare "Eternitatea"

Spitalul Republican


 

or. Chișinău

A început să funcţioneze la sfârşitul anului 1817. Deschiderea oficială a avut loc la 26 decembrie. Anul 1870 a marcat începutul la cea de a doua etapă în dezvoltarea spitalului — a fost trecut în subordinea zemstvei guberniale.

Подробнее: Spitalul Republican

Sectorul Botanica:

Parcul "Valea Trandafirilor"


 

or. Chișinău

Parcul se întinde pe o suprafață de 145 de hectare dintre care 9 hectare suprafață de apă. A fost amenajat în 1968 pe locul unui deal cultivat cu trandafiri, fiind trase alei și diguite malurile apelor.

Подробнее: Parcul "Valea Trandafirilor"

Blocurile locative "Porţile oraşului"


 

or. Chișinău

Porțile orașului Chișinău sunt un ansamblu de clădiri cu mai multe etaje de pe Bulevardul Dacia, amplasat la intrarea în municipiul Chișinău, capitala Republicii Moldova, dinspre Aeroport.

Подробнее: Blocurile locative "Porţile oraşului"

Monumentul Serghei Lazo


 

or. Chișinău

Serghei Lazo (1894 - 1920) - erou al războiului civil din anul 1917, originar din familie de boieri moldovenești. Monumentul a fost instalat pe piața S. Lazo.

Подробнее: Monumentul Serghei Lazo

Gara feroviara


 

or. Chișinău

Prima cale ferată a fost deschisă în anul 1871 pe sectorul Tiraspol - Chișinău. În timpul celui de-al II-ea război mondial a fost distrusă prima clădire a gării feroviare. Prezenta clădire a gării feroviare este construita în anul 1948 după proiectul arhitectului L. Ciuprin. Este o construcţie din piatră fățuită şi tencuită la suprafaţă.

Подробнее: Gara feroviara

Întreprinderea "Hidropompa"


 

or. Chișinău

Istoria uzinei a început la 6 iunie 1883, când conducerea guberniei Basarabia a aprobat proiectul primei întreprinderi de construcție a mașinilor de tinut - întreprinderea mecanica si de turnare a fontei. Autorul proiectului, patronul uzinei a fost Stepan Serbov - Sirba.

Подробнее: Întreprinderea "Hidropompa"

Hotelul "Cosmos"


 

or. Chișinău

Hotelul Cosmos - situat în centrul orașului Chișinău, capitala Moldovei. Hotelul este perfect localizat cu acces la centre de business din Chișinău, palate de cultură și instituții publice. Hotelul Cosmos dispune de 200 de camere: single, duble cât și apartamente cu doua și trei odăi.

Подробнее: Hotelul "Cosmos"

Sectorul Centru:

Blocul administrativ al Academiei de Ştiinţe din Moldova


 

or. Chișinău

Academia de Științe a Moldovei (A.S.M.) reprezintă unica instituție publica de interes național în sfera științei și inovării, este coordonator plenipotențiar al activității științifice și de inovare - în calitate de cel mai înalt for științific al țării - consultant științific al autoritarilor publice ale Republicii Moldova, are statut autonom și funcționează în baza principiilor autoadministrării.

Подробнее: Blocul administrativ al Academiei de Ştiinţe din Moldova

Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt


 

or. Chișinău

Bulevardul Ștefan cel Mare se află în sectorul Centru, cu trecere în Buiucani. Este cuprins între Piața Libertății și Piața Dimitrie Cantemir, are o lungime de 3,8 km și este cea mai importantă magistrală urbană, axa principală a Chișinăului, de-a lungul căreia au fost amplasate de-a lungul timpului cele mai importante obiective ale vieții sociale și politice, economice și culturale orășenești, necesare în exercitarea funcției sale de oraș de reședință al regiunii, apoi de capitală de gubernie și republică.

Подробнее: Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt

Edificiul "Moldtelecom"


 

or. Chișinău

Întreprinderea de Stat Moldtelecom a fost înfiinţată în 1993 ca urmare a restructurării sectorului de telecomunicaţii din Republica Moldova. La 5 ianuarie 1999 Întreprinderea de Stat Moldtelecom a fost reorganizată în Societate pe Acţiuni, Statul fiind fondator şi unic acţionar.

Подробнее: Edificiul "Moldtelecom"

Teatrul Naţional muzical-dramatic "M. Eminescu"


 

or. Chișinău

Primul teatru stabil de expresie română în Basarabia, al cărui succesor de drept este actualul Naţional de la Chişinău, nava – pilot al culturii dintre Prut şi Nistru, a luat fiinţă la 10 octombrie 1920, din iniţiativa unui grup de fruntaşi ai vieţii publice locale în frunte cu Sergiu T. Niţă, ministru al Basarabiei în guvernul României, Ştefan Ciobanu, membru al academiei Române, scriitorii: Nicolae N. Beldiceanu, Nicolae Beldiman, Leon Donici şi regizorul Gheorghe Mitu Dumitriu.

Подробнее: Teatrul Naţional muzical-dramatic "M. Eminescu"

Sala cu orgă


 

or. Chișinău

Situată într-unul din cele mai frumoase edificii din centrul oraşului, Sala cu Orgă din Chişinău este o instituţie cultural-artistică de prim rang. Activitatea sa are o importanţă de excepţie în viaţa spirituală a capitalei, iar, graţie anumitor acţiuni (festivaluri, concursuri etc.), impactul acestei activităţi depăşeşte cadrul naţional.

Подробнее: Sala cu orgă

Primăria mun. Chişinău


 

or. Chișinău

Monument de arhitectură şi istorie de însemnătate naţională, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Academiei de Ştiinţe. Arhitectura clădirii este în spirit eclectic în baza arhitecturii renaşterii italiene.

Подробнее: Primăria mun. Chişinău

Piaţa Marii Adunări Naţionale


 

or. Chișinău

Cel mai vizitat loc din Chişinău este Piaţa Marii Adunări Naţionale unde turiştii admiră Catedrala mitropolitană Naşterea Domnului (1836 – arhitectul Avraam Melnikov) și Porţile Sfinte (Arcul de Triumf) construit în anul 1840-1841 de către arhitectul Luca Zauschevici. Construcţia de arhitectură are forma pătrată în plan, înălţimea de 13 metri, divizată în două niveluri. Nivelul de jos conţine goluri străbătute în două direcţii şi 4 piloane cu coloane pe piedestale, friză decorată şi cornişă. Acest monument uimeşte străinii prin arhitectura neobişnuită.

Подробнее: Piaţa Marii Adunări Naţionale

Guvernul R. Moldova


 

or. Chișinău

Sediul Guvernului din Chișinău este o clădire cu un caracter administrativ. Este o construcție cu 6 etaje, conceputa in forme moderne de arhitectura, ceea ce oferă o expresivitate specifica. Sediul Guvernului Republicii Moldova se afla pe bulevardul principal al Chișinăului, Stefan cel Mare, si a fost construita in anul 1964.

Подробнее: Guvernul R. Moldova

Parcul Catedralei


 

or. Chișinău

Parcul Catedralei se află în centrul orașului Chișinău. Acesta a fost fondat în anul 1836, pe o suprafața de câteva hectare. Parcul are 8 intrări care duc spre Catedrala "Nașterea Domnului", Clopotnița și Agheasmatarul, formând un ansamblu. Catedrala și parcul au o vechime de peste 170 de ani.

Подробнее: Parcul Catedralei

Catedrala Naşterea Domnului


 

or. Chișinău

Monument de arhitectură de însemnătate naţională, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Academiei de Ştiinţe. Iniţiativa înălţării Catedralei îi aparţine mitropolitului Gavriil Bănulescu - Bodoni (1812–1821), locul amplasării sale fiind indicat în primul plan urbanistic al Chişinăului din 1817.

Подробнее: Catedrala Naşterea Domnului

Porţile sfinte (Arcul de Triumf)


 

or. Chișinău

Porțile Sfinte sau Arcul de Triumf din Chișinău au fost construite in anul 1841, având o înălțime de 13 metri. Stilurile arhitecturale se îmbina armonios, astfel ca cei patru piloni sunt in stil corintic, iar nivelul superior este decorat in stil clasic.

Подробнее: Porţile sfinte (Arcul de Triumf)

Gradina publică "Ştefan cel Mare şi Sfânt"


 

or. Chișinău

Gradina Publica Stefan cel Mare si Sfânt din Chișinău este cel mai vechi parc realizat si construit intr-o modalitate clasica. Amenajarea acestuia sub forma de gradina publica s-a terminat in anul 1835.

Подробнее: Gradina publică "Ştefan cel Mare şi Sfânt"

Monumentul "Ştefan cel Mare si Sfânt"


 

or. Chișinău

În 1923 - 1928 sculptorul A. Plămădeală a fost propus pentru a elabora proiectul monumentului lui Ștefan cel Mare. fiind în căutarea portretului lui Ștefan cel Mare, el a vizitat o mulțime de mănăstiri, până când a găsit o miniatură, care datează din 1475.

Подробнее: Monumentul "Ştefan cel Mare si Sfânt"

Aleea clasicilor literaturii naţionale


 

or. Chișinău

Aleea Clasicilor este un complex sculptural aflat în Parcul Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău. Pe ambele părți ale aleii sunt amplasate busturile din granit roșu a clasicilor literaturii române și a animatorilor politici notorii pentru Republica Moldova.

Подробнее: Aleea clasicilor literaturii naţionale

Busturile scriitorilor


 

or. Chișinău

N. M. Spătaru, Dm. Cantemir, M. Eminescu, I. Creanga

Dimitrie Cantemir este un scriitor remarcabil Republicii Moldova, persoana foarte bine informat, Gospodar Moldovean (1693, 1710-1711), politician rus (din 1711), autor a numeroase lucrări în domeniul istoriei, filozofiei, geografie, etc. Bustul a fost ridicat in anul 1957 (sculptor N. Gorenyshev).

Подробнее: Busturile scriitorilor

Monumentul lui A. S. Puşkin


 

or. Chișinău

Chişinăul a fost primul oraş provincial, în care a fost înveşnicită memoria lui A.S. Puşkin. Poetul a trăit în capitala Basarabiei începând cu ultimele zile a lui septembrie 1820 până în anul 1823.

Подробнее: Monumentul lui A. S. Puşkin

ANTREC-Moldova это Национальная Ассоциация Сельского, Экологического, Культурного Туризма Молдовы, - организация неправительственная, некоммерческая, вне политики. Ассоциация создана в 2000 году и является инициатором открытия первых сельских туристических хозяйств в Республике Молдова.